Geschiedenis

 

Het begon allemaal in het jaar 1969. Een kleine groep zangers verzorgden de samenzang tijdens de wekelijkse kerkdiensten in de Schierveldekapel.  Al gauw groeide die kleine groep uit tot een volwaardig vierstemmig koor. Verschillende dirigenten passeerden de revue. Elk van hen maakten van de misvieringen een feestelijke gebeurtenis.

Het is onder leiding van Hein Vanhuyse, die al meer dan 25 jaar het koor dirigeert, dat we andere horizonten opzochten.
In 2004 werd de Schierveldekapel gesloten en zo verloren we onze vaste stek. Wie dacht dat dit het einde was van het Schierveldekoor had het bij het verkeerde eind. Deze koorgroep is levendiger dan ooit.

Met een 40-tal zangers, tussen de 25 en 70 jaar,  verzorgen we nog steeds verschillende misvieringen, huwelijken, kerstevocaties, e.d.  

Meer en meer spitsen we ons  op profane muziek.  Aangepast aan de geest van de tijd blijft onze hoofdgedachte dezelfde: muzikaal entertainment brengen op een ontspannende en publieksvriendelijke manier  met een beperkte groep amateurs en ‘op-het-lijf-van-de-groep’ geschreven arrangementen met veel variatie in programma, muziekkeuze, uitvoering en regie. 

Het voortdurend zoeken naar vernieuwing mocht dan ook resulteren  in de aanwinst van verschillende koorleden. In de laatste 5 jaar mochten we een 10-tal nieuwe koorleden verwelkomen.

Dat het Schierveldekoor een nieuwe weg bewandelt, bewijzen we in talrijke concerten.

Bij ons 40-jarig bestaan in 2009 brachten we Irish Walk. Door dit concert met Ierse gezangen in samenwerking met Folgazán, kreeg het koor meer en meer zin om avondvullende concerten te organiseren.

In het voorjaar van 2010 brachten we samen met de Ten Bos Gospelsingers uit Erembodegem, o.l.v. Peter Biesbroeck, een gospelconcert. Met de Ten Bos Gospelband o.l.v. Marc Borms en leading lady Sabien Tiels zorgden we twee keer voor een volle kerk waar het publiek de warmte en de sfeer van de gospels intens mochten meevieren.

Na een adempauze, verwezenlijkten we in het voorjaar van 2013 een heus popconcert. De samenwerking tussen 3 koren mocht resulteren in het prachtige concert POPKOR'N.  

Alfabet, Crescendo en het Schierveldekoor brachten popmuziek uit de tweede helft van de 20ste eeuw en werden begeleid door een live band. Als rode draad verzorgde Carloconi, eveneens regisseur van het geheel, enkele sketches. Dit samen met een prachtige projectie bekoorden we ons enthousiaste publiek in de Spil. Eveneens in de Budascoop kon het publiek ons concert wel smaken. Met Bohemian Rhapsody van Queen voerden we iedereen mee naar de tijd van weleer.

Ondertussen werden nog meer projecten uitgevoerd.

Zo werd Kerstklanken met kerstliederen doorheen Europa een hartverwarmend concert tijdens de kerstdagen van 2013.

In het voorjaar van 2015 brachten we Liefdesnoten.

Ook hier bewandelden we nieuwe wegen. Deze keer werkten we samen met regisseur Steven Duyck.

Steven schreef een herkenbaar verhaal over de relatie tussen 2 geliefden die vertolkt werd  door acteur Bart Claeys en actrice Siska Houthoofd. De liederen die het koor zong, werden als basis van het verhaal gebruikt. Het werd  een leuke mix tussen hedendaagse muziek als muziek uit de pop periode als muziek uit de renaissance periode. Heel wat liederen klonken  bekend in de oren. Zo genoot het publiek onder andere van When I'm Sixty-four van John Lennon en Paul mc Cartney of van het hedendaagse, gedragen lied:  'Leave a light on'.  

Tijdens de voorbereiding van Liefdesnoten, mochten we onze nieuwe hulpdirigente Yentl  Vanderiviere verwelkomen. Yentl is een jonge, enthousiaste dame, student muziekpedagogie  aan het Lemmensinstituut en zingt mee in het meisjeskoor Scala.  Als 'tweede' dirigent maakt zij het mogelijk om meer partieel te repeteren, waardoor het aanleren vlotter kan verlopen. In de toekomst zal zij een grotere invloed hebben in de zoektocht naar aan te leren liederen.

Hoewel het koor ontstaan is in de wijk Schiervelde en we hier nog steeds repeteren, vonden we dat de naam Schierveldekoor een weerklank had die niet meer overeen kwam met het repertoire dat we  zingen.  De naam Amigrande werd door de leden gekozen omdat  het koor op de eerste plaats een vriendengroep is, die meer doet dan enkel zingen, maar waar muziek steeds het bindmiddel blijft.

Wat we nog meer in petto hebben, kunnen jullie altijd op deze site vinden.

Wil je van één van onze concerten op de hoogte blijven, dan kan je dit via het contactformulier kenbaar maken.